Ponad 231 mln zł wyda w przyszłym roku szkolnym polskie państwo i Unia Europejska na dostarczenie uczniom porcji warzyw, owoców, mleka i przetworów mlecznych
To ciąg dalszy popularnych w szkołach programów „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Łączny unijny budżet na realizację programu dla 28 państw członkowskich Unii Europejskiej wyniesie w przyszłym roku szkolnym 250 mln euro. Polska na realizację programu dla szkół w roku szkolnym 2019/2020 otrzymała łącznie 25,5 mln euro, tj. 110 mln zł, w tym na komponent owocowo-warzywny 14,5 mln euro (58,6 mln zł), a na komponent mleczny 11 mln euro (44,5 mln zł).
Jak poinformowało ministerstwo rolnictwa, państwo polskie z budżetu dorzuci do programu kolejne 128 mln zł, w tym 58,3 mln zł na dostarczanie owoców i warzyw, a 69,7 mln zł – na dostarczanie mleka i przetworów mlecznych.
„Dopłata krajowa pozwala na efektywne kontynuowanie realizacji głównych celów programu dla szkół, którymi są promowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia i odżywiania się, a tym samym przeciwdziałanie nadwadze. Kwestia ta jest szczególnie istotna zważywszy na ogłoszoną przez Światową Organizację Zdrowia epidemii otyłości. W materiałach naukowych zwraca się uwagę na bardzo niebezpieczne skutki zdrowotne nadmiernej otyłości prowadzące do chorób układu krążenia, nadciśnienia, udarów, cukrzycy, niektórych nowotworów, jak również problemów natury psychicznej związanych z obniżoną samooceną, stanami lękowymi i depresjami. Jak wskazują eksperci z zakresu żywienia w profilaktyce otyłości, to właśnie systematyczne spożywanie małych porcji owoców i warzyw oraz mleka może okazać się kluczowe, by w przyszłości uniknąć tej choroby cywilizacyjnej” – podkreślił resort rolnictwa.
Według urzędników, porcje warzyw, owoców i mleka będą też wartościowym uzupełnieniem codziennej diety, tym bardziej istotnym, że spożywanym także przez dzieci pochodzące z uboższych rodzin.
Każdy uczeń klas I-V szkoły podstawowej otrzyma w roku szkolnym 2019/2020 84 porcji owoców i warzyw oraz 80 porcji mleka i przetworów mlecznych.
Jeśli chodzi o owoce i warzywa, to w pierwszym semestrze uczniowie otrzymają 42 porcji, z tego:
a) 12 porcji obejmujących jabłka – 1 sztuka o min. masie netto 150 g;
b) 5 porcji obejmujących gruszki – 1 sztuka o min. masie netto 150 g;
c) 2 porcje obejmujące śliwki – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g;
d) 1 porcja soku owocowego – 1 opakowania o objętości 0,2 l;
e) 7 porcji obejmujących marchew – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
f) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
g) 2 porcje obejmujące paprykę słodką – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
h) 4 porcje obejmujące pomidory – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
i) 3 porcje obejmujące kalarepę – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
j) 1 porcja soku warzywnego – 1 opakowanie o pojemności 0,2 l.
W drugim semestrze uczniowie mogą liczyć na 42 porcje, z tego :
a) 12 porcji obejmujących jabłka – 1 sztuka o min. masie netto 150 g;
b) 5 porcji obejmujących gruszki – 1 sztuka o min. masie netto 150 g;
c) 2 porcje obejmujące truskawki – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 100 g;
d) 1 porcja soku owocowego – 1 opakowanie o objętości 0,2 l;
e) 9 porcji obejmujących marchew – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
f) 6 porcji obejmujących rzodkiewkę – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
g) 4 porcje obejmujące pomidory – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
h) 2 porcje obejmujące kalarepę – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 90 g;
i) 1 porcja soku warzywnego – 1 opakowanie o pojemności 0,2 l.
W przypadku mleka i produktów mlecznych, w stosunku do tego, co uczniowie otrzymali w tym roku szkolnym, dodano w jednym semestrze po jednej porcji mleka. Wśród porcji przewaga jest mleka pitnego w stosunku do liczby porcji kefiru, do którego smaku dzieci powinny przyzwyczajać się stopniowo. Uczniowie mogą też liczyć na jogurt i serek twarogowy.
W pierwszym semestrze uczniowie otrzymają więc 40 porcji, z tego:
33 porcje mleka białego – 1 opakowanie jedn. zawierające min. 0,25 l produktu;
4 porcje jogurtu naturalnego – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g;
2 porcje kefiru naturalnego – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g;
1 porcje serka twarogowego – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g.
W drugim semestrze zaś też 40 porcji, z tego:
33 porcje mleka białego – 1 opakowanie jedn. zawierające min. 0,25 l produktu;
4 porcje jogurtu naturalnego – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g;
2 porcja kefiru naturalnego – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g;
1 porcje serka twarogowego – 1 opakowanie jedn. o min. masie netto 150 g.
Żywność ta może trafić do 1 mln 831 tys. uczniów.
Fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
(PS, GN)