UNICEF: Miliony dzieci na świecie nie mają pełnowartościowej diety. Ich prawidłowy rozwój jest zagrożony

Pożywne jedzenie we wczesnych latach życia jest podstawą rozwoju dziecka. Jednak 2 na 3 dzieci w wieku od 6 miesięcy do 2 lat nie otrzymuje pożywnej diety, której potrzebują, aby dobrze rosnąć – wynika z raportu UNICEF „Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life”.

Dzieci poniżej 2. roku życia są najbardziej narażone na wszelkie formy niedożywienia – zahamowanie wzrostu, przyrostu masy ciała, niedobory mikroelementów oraz nadwagę i otyłość. UNICEF szacuje, że około 23 mln dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu ma mniej niż dwa lata.

Autorzy raportu ostrzegają, że wzrost poziomu ubóstwa, nierówności, konfliktów zbrojnych, katastrof naturalnych związanych ze zmianami klimatu i wyzwania zdrowotne takie jak pandemia COVID-19, wpływają na obecny kryzys żywnościowy wśród najmłodszych. Po analizie sytuacji w 91 krajach, autorzy raportu stwierdzają, że tylko połowa dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy otrzymuje codziennie minimalną zalecaną liczbę posiłków.

– Niewystarczające spożycie składników odżywczych w pierwszych dwóch latach życia może nieodwracalnie zaszkodzić rozwijającemu się organizmowi dziecka. Edukacja, perspektywy zawodowe i przyszłość najmłodszych są zagrożone. Od wielu lat postęp w dostarczaniu pożywnej i bezpiecznej żywności dla dzieci jest niewielki. Teraz, zakłócenia związane z pandemią COVID-19 mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację, powiedziała Henrietta Fore, dyrektor generalna UNICEF.

Pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób, w jaki rodziny karmią swoje dzieci. Na przykład badanie przeprowadzone w gospodarstwach domowych w Dżakarcie wykazało, że połowa rodzin została zmuszona do ograniczenia zakupów pełnowartościowej żywności. W rezultacie, w porównaniu do 2018 r., odsetek dzieci przyjmujących minimalną zalecaną liczbę różnorodnych produktów żywnościowych spadł o 1/3.

Dzieci przez całe życie ponoszą konsekwencje złej diety i praktyk żywieniowych. Niewystarczające spożycie składników odżywczych znajdujących się w warzywach, owocach, jajach, rybach i mięsie, naraża dzieci na częstsze choroby, obniżoną odporność, wyzwania edukacyjne, a nawet śmierć.

– Dzieci nie mogą przetrwać ani rozwijać się tylko dzięki kaloriom. Łącząc siły z rządami państw, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim, organizacjami humanitarnymi i rodzinami, możemy zmienić systemy żywnościowe. Zbliżający się szczyt ONZ dotyczący systemów żywnościowych będzie ważną okazją do przygotowania gruntu pod globalny system, który zaspokoi potrzeby wszystkich dzieci – powiedziała Henrietta Fore.

(JK, GN)

Fot: UNICEF

UNICEF: W 17 krajach szkoły są zamknięte od początku pandemii. Ponad 131 mln uczniów nie miało normalnych lekcji

WHO i UNICEF zaapelowały, by szkoły w czasie pandemii były otwarte