Mocne oświadczenia przeciwko zmianom w nadzorze pedagogicznym forsowanym przez Czarnka

„Próba niszczenia polskiej edukacji”. „Szkoła utraci autonomię i podporządkowana zostanie w pełni władzy centralnej”. To stwierdzenia z oświadczeń organizacji społecznych przeciwko planom MEiN

Zapowiedzi radykalnych zmian w nadzorze pedagogicznym wywołały protesty środowisk oświatowych i organizacji społecznych związanych z edukacją.

OSKKO: Powrót do centralizacji

„Stanowczo protestujemy przeciw zaburzeniu równowagi wpływów władzy samorządowej i władzy centralnej wobec kluczowego w szkole stanowiska dyrektora szkoły publicznej samorządowej” – alarmuje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kadry Kierowniczej Oświaty. OSSKO podkreśla, że jest to sprzeciw wobec „założeń zmian w nadzorze pedagogicznym, owocujących centralizacją zarządzania oświatą, naruszeniem idei partycypacji obywatelskiej i pomocniczości państwa, uczynieniem szkoły publicznej – szkołą państwową”.

„Jako kadra kierownicza oświaty, specjaliści zarządzania oświatą, a przede wszystkim nauczyciele, przestrzegamy przed obojętnością opinii publicznej wobec zmian, decydujących o tym, czy szkoła będzie miejscem demokratycznym, nagradzającym kreatywność i odwagę myślenia nauczycieli, rodziców, uczniów, czy skostniałą instytucją rodem z ubiegłego wieku” – czytamy w stanowisku OSKKO.

(…)

Jarosław Karpiński

Cały tekst – GN nr 25-26 (e-wydanie)

Pozostałe artykuły w numerze 25-26/2021: